Mielipidekirjoitus: Gumbölen kartano espoolaisten käyttöön

(Julkaisu Länsiväylässä 10.3.2021)

Gumbölen kartano espoolaisten käyttöön

Sata vuotta sitten Espoo oli kartanoiden maita. Sodan jälkeen kaupunki kehittyi, mutta kartanot jäivät kaunistamaan maisemaa.

Gumbölen kartano Espoon keskuksen kupeessa toimii nykyään kaupunginjohtajan virka-asuntona ja edustustilana. Tavallisella kaupunkilaisella ei ole sinne mitään asiaa, vaikka rakennus on Espoon omistama, eli yhteistä omaisuutta.

Kartanon puutarhakin on asukkailta suljettu. Vaikka sekin on espoolaisten yhteistä omaisuutta.

Onkohan 2020-luvulla enää asiallista, että Espoossa on historiallinen kartano, joka on varattu yksinomaan kaupungin virkamiesjohdon käyttöön? Eikö Gumbölen voisi avata ainakin osittain kaupunkilaisten käyttöön?

Kun pandemia joskus päättyy, Gumbölessä voisi järjestää asukastilaisuuksia ja kulttuuritapahtumia. Tuomiokirkon läheisyys tekisi siitä erinomaisen kohteen häille ja muille perhejuhlille. Tilojen käytöstä voisi periä kohtuullista maksua, jolla katetaan paikan ylläpito. Kartano voisi toimia myös maksuttomana kokoustilana kansalaisjärjestöille.

Kartanon ja puutarhan ylläpito maksaa vajaa 70 000 euroa vuodessa. Se ei ole suuri summa kaupungin budjetissa. Mutta kun verorahoista puhutaan, on aina kysyttävä: Miten tämä menoerä hyödyttää Espoon asukkaita? Tällä hetkellä ei juuri mitenkään.

Laihoina taloudellisina aikoina saatetaan joutua miettimään myös omaisuuden myyntiä. Jos Gumbölen kartano toimisi kaupalliselta pohjalta vuokratilana, olisi se silti kaupunkilaisten käytössä, maksua vastaan. Myynti toisi varmasti miljoonia kaupungin kassaan. Niillä miljoonilla voisi rakentaa terveyskeskuksen tai koulun kasvavan väestön tarpeisiin. Hyötykäyttöä sekin.

Sata vuotta sitten Espoo oli kartanoiden maita, mutta ajat ovat muuttuneet. Espoolaiset omistavat yhdessä Gumbölen kartanon ja maksavat yhteisillä veroilla sen ylläpidon. Olisiko mahdoton ajatus, että kartano olisi espoolaisten yhteisessä käytössä?

Mikko Lievonen
SDP:n kuntavaaliehdokas