Mielipidekirjoitus: Pandemia kasvattaa eriarvoisuutta

(Julkaistu Länsiväylässä 20.1.2021)

Pandemia kasvattaa eriarvoisuutta

Yhdysvaltain maine demokratian linnakkeena kärsi kovan kolauksen 6. tammikuuta, kun joukko mellakoitsijoita tunkeutui väkivalloin kongressin tiloihin.

Opiskelin aikoinaan Washingtonissa ja työskentelin New Yorkissa. Näin laitaoikeistolaisen teekutsuliikkeen nousun ja kapitalismikriittiset Occupy Wall Street -mielenosoitukset. Eriarvoisuus ja epäoikeudenmukaisuus ruokkivat amerikkalaisen yhteiskunnan jakautumista vastakkaisiin leireihin. Yhdysvalloissa valtio ei tarjoa turvaverkkoa päähänpotkituille.

Vaikka Suomessa on perinteisesti suhtauduttu politiikkaan viileän rauhallisesti, en voi olla miettimättä, onko meilläkin käynnissä eriarvoistumisen kierre.

Pandemia kohtelee erilaisia ihmisiä eri tavoin. Koronavirus itsessään on vaarallisin ikääntyneille ja tietyille riskiryhmille. Rajoitusten maailmassa suurimpia kärsijöitä ovat kunnan palveluita tarvitsevat vanhukset, vammaiset, alkoholistit ja asunnottomat. Talousvaikutukset kasautuvat nuorten, pienituloisten ja pienyrittäjien niskaan. Pääkaupunkiseudun nuorisotyöttömyys on kasvanut vuodessa 106 prosenttia.

Espoon talous on huonossa kunnossa. Kohta budjettia taas leikataan. Pandemia on kurjistanut monen espoolaisen elämää, joten terveydenhoidosta ja sosiaalipalveluista ei ainakaan saisi leikata. Ensin pitäisi leikata sellaisista luksuspalveluista ja luksusprojekteista, joita ilmankin pystymme elämään.

Eriarvoistumisen kierre kannattaa katkaista, ennen kuin se lähtee käsistä.

Mikko Lievonen
tutkija, filosofian tohtori
Matinkylä