Esittely & CV

HENKILÖESITTELY – MIKKO LIEVONEN

Olen vuosien varrella katsonut Espoota läheltä ja kaukaa. Synnyin Jorvin sairaalassa 1980 ja elin elämäni ensimmäiset kaksi vuosikymmentä Westendissä. Nuoruuttani varjosti oppivelvollisuus, jota suoritin vastentahtoisesti Haukilahden ja Tapiolan alueen kouluissa. Yllätin itseni ja opettajani kirjoittamalla ylioppilaaksi 1999 silloisesta Tapiolan aikuislukiosta.

Elämää ulkomailla

Asevelvollisuuden suoritin Porin prikaatin kansainvälisessä valmiusjoukossa, jossa sain siviilielämää ajatellen hyödyllisen koulutuksen konekiväärimieheksi. Armeijan jälkeen tein vuoden ajan erilaisia töitä ja säästin opintoja varten. Lopulta lähdin Englantiin yliopistoon. Ulkomaanmatka venyi suunniteltua pidemmäksi: vietin yhteensä 16 vuotta viidessä eri maassa, neljällä eri mantereella. Näiden vuosien aikana asuin myös eripituisia pätkiä Olarissa, Vantaalla ja Helsingissä.

Sodassa ja rauhassa

Työurallani olen toiminut muun muassa Yhdistyneiden kansakuntien (YK) virkamiehenä New Yorkissa, palvellut kriisinhallintaoperaatioissa Kosovossa ja Etelä-Sudanissa, työskennellyt avainasiakaspäällikkönä sekä tutkinut ja opettanut historiaa yliopistossa. YK-urallani maailmanrauha jäi saavuttamatta, mutta niin se on jäänyt monelta muultakin. Ajattelen silti, että rauhaa ja hyvinvointivaltiota osaa arvostaa enemmän, kun on nähnyt jonkin verran sotaa ja kurjuutta. Ainakin sen jälkeen ymmärtää, miten paljon Suomessa on tehty oikein.

Oppia Oxfordista

YK-uran jälkeen suuntasin Oxfordin yliopistoon Englantiin, jossa luin itseni tohtoriksi historian oppiaineesta. Väitöskirjassani käsittelin Ison-Britannian pääpuolueiden historiaa kriisien värittämällä 1970-luvulla. Historia on lähellä sydäntäni, koska sen avulla voimme ottaa askeleen taaksepäin ja kysyä: Mikä nykyhetkessä on tärkeää ja mitä voimme sille tehdä? Uskon, että suurien linjojen hahmottamisesta ei ole ainakaan haittaa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Paluumuuttajana Suomessa

Palasin Suomeen ja Espooseen 2018 syksyllä, asettuen tällä kertaa Matinkylään. Jatkoin väitöskirjan kirjoittamista. Sain työn valmiiksi keväällä 2020, sopivasti samoihin aikoihin, kun koronapandemia saapui Suomeen. Tutkinnon suorittamisen jälkeen jäin tuhansien muiden suomalaisten tapaan tyhjän päälle. Työskentelin rakennusapumiehenä ja tein opettajan sijaisuuksia kouluissa. Lopulta löysin nykyisen työni tutkijana poliittisessa ajatushautomossa.

Tie kuntavaaliehdokkaaksi

Liityin SDP:n jäseneksi 2004, mutta vasta paluumuuton myötä pystyin toimimaan aktiivisesti puolueessa. Minulle SDP on ennen kaikkea aatteellinen valinta. Westendissä varttuneena korkeakoulutettuna asiantuntijana minun olisi helppoa puolustaa vain itseni kaltaisten ihmisten etuja, mutta en ole koskaan ajatellut maailmaa näin kapea-alaisesti. Minulle sosialidemokratia tarkoittaa edistystä, tasa-arvoa ja heikomman puolustamista. Nämä ovat asioita, joiden eteen haluan toimia politiikassa. Ei siksi, että sillä voittaa ääniä, vaan siksi, että se on oikein.

Olen kampanjoinut kolmissa vaaleissa SDP:n ehdokkaiden puolesta. Keväällä 2021 olen ensimmäistä kertaa itse ehdokkaana, Espoon kuntavaaleissa.

Lue lisää: Tavoitteet kuntavaaleissa

ANSIOLUETTELO

Ammatti
tutkija, Kalevi Sorsa -säätiö

Koulutus
tohtori / Doctor of Philosophy (historia)
Oxfordin yliopisto, St Edmund Hall, 2020

Aiempia työtehtäviä

2020 opettajan sijainen, Espoon ja Helsingin kaupungit

2020 rakennusapumies, Maximus Oy

2016 – 2018 opetusassistentti, Oxfordin yliopisto

2014 – 2020 tohtorikoulutettava, Oxfordin yliopisto

2010 – 2014 virkamies, Yhdistyneet kansakunnat (YK)

2009 projektiavustaja ja harjoittelija, Suomen pysyvä edustusto YK:ssa

2007 – 2008 avainasiakaspäällikkö, Schering-Plough Oy

2004 – 2005 jääkäri, Suomalainen kriisinhallintajoukko Kosovossa

Lisäksi useita muita työtehtäviä: varastomies, tehdastyöntekijä, toimistoapulainen, tiskaaja, vartija, luennoitsija, harjoittelija ulkoasiainhallinnossa, tutkimusassistentti, jne.

Järjestötyö
SDP:n jäsen vuodesta 2004
johtokunnan jäsen, Yhteiskuntapoliittinen sosialidemokraattinen yhdistys
jäsen, SDP:n ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkatyöryhmä

Muuta
Syntynyt 1980 Espoossa
Naimisissa, yksi lapsi
Reservin alikersantti